Hoe mogen we je helpen?

AOW 2024: hogere bedragen, leeftijd naar 67 jaar

 
  • 2024
  • Inkomen
  • Lenen
  • Pensioen

De AOW in 2024 valt waarschijnlijk weer hoger uit dan in het afgelopen jaar. Zowel op 1 januari als op 1 juli worden de bedragen aangepast. Met hoeveel precies is nog niet bekend en dat is deze keer ook lastiger te voorspellen.

De hoogte van de AOW is gekoppeld aan het minimumloon. De regels daarvoor veranderen begin 2024 en dat maakt het ingewikkeld. Nu geldt er namelijk nog een minimumloon per maand. In de praktijk betekent dit dat het minimale uurloon lager is als je 40 uur per week werkt dan wanneer je 36 uur per week werkt.

AOW 2024: uurloon versus maandloon

Vanaf 2024 is er sprake van een minimum uurloon. Hoe dit wordt vertaald naar de maandelijkse bedragen van de AOW is nog niet duidelijk. Sommige experts gaan uit van een stijging van 3,75% netto. Maar om exact te weten hoe hoog de AOW in 2024 wordt, moeten we wachten tot half december. Dan maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de bedragen bekend op de website(Opens in a new window).

Pensioen ook omhoog?

Veel mensen hebben bij hun werkgever(s) pensioen opgebouwd, als aanvulling op de AOW. Of je aanvullende pensioen in 2024 ook omhoog gaat, hangt af van je pensioenfonds. Zo heeft PFZW aangekondigd de pensioenuitkeringen met 4,8% te verhogen. Het ABP wil deze verhogen met maximaal 3%, maar heeft daarover nog geen beslissing genomen. 

Datzelfde geldt voor de fondsen voor de sectoren metaal en techniek (PMT en PME), die een stijging van 3,3% verwachten. Van de vijf grootste pensioenfondsen gaan alleen bij BpfBouw de pensioenbedragen in 2024 niet omhoog.

AOW-leeftijd naar 67 jaar

De AOW-leeftijd wordt ook wel de pensioenleeftijd genoemd. Vanaf die leeftijd krijg je voor het eerst een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd is afhankelijk van je geboortedatum. Voor mensen die geboren zijn na 28 februari 1957 stijgt die leeftijd in 2024 naar 67 jaar. Hier kun je checken welke leeftijd er voor jou geldt(Opens in a new window).

Hypotheekrenteaftrek en pensioen

Als je met pensioen bent, gelden er andere belastingregels Daardoor betaal je over een deel van je inkomen minder inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk gunstig, maar kan ook een vervelend bijeffect hebben als je nog hypotheekrente mag aftrekken. Als dat zo is, ga je netto meer betalen voor je hypotheek.

Vraag het me gerust!

Heb je daar vragen over of overzie je niet precies hoe jouw financiële situatie er uitziet na je pensioen? Neem dan eens contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van financiële zaken. Ik help je graag verder.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie