Hoe mogen we je helpen?

5 fiscale tips voor zzp’ers voor het eind van het jaar

In de laatste maanden van het jaar kun je de belastingheffing over jouw winst nog iets verlagen. Hoe kun je dat doen?

Het indienen van de belastingaangifte over het jaar 2018 duurt nog een paar maanden. Toch is het verstandig om wel al na te denken over de fiscale regelingen en mogelijkheden. Je kunt er beter nu achter komen dat iets niet klopt dan pas in maart of april 2019. Je kunt bijvoorbeeld met investeringen nog de winst verlagen. De 5 tips waar je rekening mee moet houden delen we graag met jou.

 

 

Tip nr. 1: Kun je nog profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Met investeringen van minimaal 2.301 euro, kun je profiteren van een extra aftrek van 28 procent. Heb je bijvoorbeeld in 2018 voor 1.500 euro een nieuwe laptop gekocht? Door nog een extra zakelijke investering van minimaal 801 euro kun je extra afschrijven op de gekochte spullen. Let wel op, want alleen bedrijfsmiddelen met een minimale investering van 450 euro (excl. BTW) tellen hierin mee. Een nieuw bureau van 400 euro telt dus niet mee. Bij totale investeringen van meer dan 56.642 euro gelden er andere regels. Niet alle investeringen tellen mee. Het kopen van een auto bijvoorbeeld niet.

Tip nr. 2: Stort nog dit jaar een lijfrentekapitaal

Staat jouw pensioen er niet zo positief voor? Ieder jaar mag je een lijfrente storten en de investering van de winst aftrekken. Zo creëer je een aftrekpost en de storting geeft ook nog eens een fiscaal voordeel. Na pensionering kun je van het opgebouwde bedrag een lijfrente-uitkering aankopen. Met lijfrente kun je een fiscaal voordeel halen. Na pensionering is jouw inkomen namelijk lager en mogelijk zit je ook in een lagere belastingschijf.

Tip nr. 3: Kom je aan de 1.225 uren?

Om voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek in aanmerking te komen stelt de Belastingdienst eisen. Een belangrijke eis is dat je in een belastingjaar minimaal 1.225 uren in jouw onderneming hebt gestoken. Voor de meeste zzp’ers zal dit geen probleem zijn, maar bijvoorbeeld wel voor zzp’ers die daarnaast ook nog in loondienst werken. In de laatste maanden van het jaar kun je het tekort mogelijk nog aanvullen.

Tip nr. 4: Een zware belastingheffing voorkomen door een extra investering

Het bruto inkomen boven de 68.507 euro wordt belast tegen 51,95 procent. Het inkomen tot dit bedrag betaal je 40,85 procent over. Je kunt door de accountant of de boekhouder laten uitzoeken of je beter nog meer kunt investeren.

Tip nr. 5: Maak nu alvast een splitsing tussen zakelijk en prive

Bij zzp’ers loopt privé en zakelijk vaak door elkaar heen. Voor de meeste zaken is het duidelijk, maar voor de overige uitgaven moet je in de administratie duidelijk vermelden onder welke noemer het valt. Daar kun je beter niet te lang mee wachten. Over een paar maanden kun je het je mogelijk niet meer herinneren.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-11-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie