Hoe mogen we je helpen?

Weet wat je uitgeeft: gebruik een huishoudboekje!

 
Een man houdt op zijn computer een huishoudboekje bij.
  • Grip op je knip

Huishoudboekjes, dat is toch iets van vroeger? Nou, nee. Iedereen die verstandig wil omgaan met geld, zou er eigenlijk eentje moeten bijhouden. Zeker nu alles duurder wordt, is een overzicht opstellen van al je inkomsten en betalingen een heel slimme manier om je uitgaven onder controle te houden.

In korte tijd zijn de prijzen flink omhoog gegaan. Daardoor kunnen mensen in financiële problemen geraken, ook huishoudens die voorheen nog goed konden rondkomen. Volgens het Centraal Planbureau is de teruggang in koopkracht sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog nooit zo groot geweest.

Inzicht in je financiën

Als je op zoek gaat naar mogelijkheden om te besparen, moet je allereerst een goed overzicht hebben van je financiën. Weet jij precies wat je uitgeeft en waaraan? En weet je dat alleen voor de komende maand of heb je ook een planning gemaakt voor de lange termijn? De beste bespaarideeën krijg je pas als je inzicht hebt in je financiële situatie!

Het begint met overzicht

Inzicht in je uitgaven begint met overzicht. Een (digitaal) huishoudboekje kan je daarbij helpen. Budgetbeheer staat namelijk aan de basis van besparen en dus geld overhouden in plaats van tekort komen. Er zijn tal van gratis en betaalde digitale huishoudboekjes(Opens in a new window) beschikbaar. Vaak kun je er via de website van je bank één gratis downloaden. 

Categorieën

Veel van die huishoudboekjes kunnen de informatie van jouw bankrekening automatisch ophalen en in categorieën indelen. Als je bij de supermarkt hebt gepind, vind je die betaling terug onder ‘boodschappen’. De betaling van je huur of hypotheek zie je terug onder ‘vaste lasten’. Vaak kun je daarnaast ook zelf groepen aanmaken.

Budgetteren

Zodra je weet wat je gemiddeld per categorie uitgeeft, kun je gaan budgetteren. Je bepaalt dan per categorie hoeveel je wilt uitgeven. Vaak kun je dit per maand en per jaar bepalen. Bij sommige huishoudboekjes kun je ook een saldomelding aanzetten. Je krijgt dan een bericht als je de grens van een van je budgetten hebt bereikt.

Rood staan

Als je je uitgaven goed beheert, is de kans op rood staan een stuk kleiner. Nu overkomt dat ongeveer één op de drie Nederlanders wel eens. Terwijl rood staan erg duur is. Je betaalt bij vaak 9% rente (of nog meer) over je negatieve saldo. Zonde van het geld, natuurlijk. Datzelfde geldt trouwens voor een creditcardschuld en vaak ook voor kopen op afbetaling.

Besparen op verzekeringen

Als je toch bezig bent, zet dan ook je verzekeringen weer eens op een rij. Zeker als je dat al langere tijd niet hebt gedaan, is de kans aanwezig dat je ergens kunt besparen op de premie. Misschien ben je nog verzekerd voor iets wat niet meer nodig is. Of zijn er nieuwe aanbieders gekomen met een veel scherper aanbod. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van verzekeringen en kan ik je daarbij helpen. Neem dus gerust contact met me op.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie