Hoe mogen we je helpen?

Ziekteverzuim terugdringen - Hoe doe je dat?

Het ziekteverzuim kost een werkgever veel geld. Met een paar tips kun je het verzuim verlagen.

Als ziekteverzuim binnen jouw onderneming een probleem is, dan moet je er iets aan doen. Maar hoe krijg je het ziekteverzuim omlaag? 

Personeel is duur, vooral als je ook nog met ziekteverzuim te maken krijgt. Je kunt het niet voorkomen, maar je kunt het met een paar tips wel terugdringen. Hoe pak je het aan?

Onderschat de invloed van werkstress niet

Tijdens een griepepidemie zal het ziekteverzuim toenemen. Daar kun je behalve het aanbieden van een griepprik weinig aan veranderen. Bepaalde andere oorzaken kun je wel iets tegen doen. Werknemers mogen het druk hebben, maar werkstress moet je voorkomen. Als het werk niet meer te behappen is, neemt de kans op ziekteverzuim toe. In gesprek gaan met een gestreste werknemer kan al verhelderend werken. Houd er rekening mee dat stress ook veroorzaakt kan worden door de thuissituatie. Ook dan is het in gesprek gaan verstandig. Mogelijk kunnen tijdelijk iets aangepaste werktijden al lucht geven, of toch een paar dagen vakantie. Voorkom werkstress door het zoeken naar oplossingen. Misschien moet het werk anders verdeeld worden.

Zorg voor een strikt verzuimbeleid

Maak duidelijke afspraken over de werkwijze bij ziekte. Voor welke tijd moeten werknemers zich ziek melden en wat gaat er gebeuren na een ziekmelding. Leg ook duidelijk vast wat werknemers kunnen verwachten en wat van ze verwacht wordt. Goede en duidelijke regels over het beleid bij ziekte voorkomt onnodig ziekteverzuim of kort de ziekteperiode in.

Bespreek het ziekteverzuim

Ga het gesprek aan met werknemers die geregeld ziek zijn. Maak het geen verwijtend gesprek, maar probeer te achterhalen of je als werkgever iets kunt doen om het verzuim omlaag te krijgen. Mogelijk heeft het verzuim iets te maken met het werk of juist met de plek waar de werknemer zit. Ook een zithouding kan invloed hebben op de lichamelijke gesteldheid, daar kunnen jullie eventueel hulp van een deskundige voor inschakelen.

Denk samen na over hoe obstakels weg te nemen

Werknemers met een problematische thuissituatie kunnen soms niet anders dan zich ziekmelden. Bijvoorbeeld als het gaat om ziekenhuisbezoekjes voor de partner of de kinderen. Als werkgever heb je baat bij flexibiliteit. Zoek samen met de werknemer naar een oplossing om op deze wijze op de best mogelijke manier problemen weg te nemen.

Het verzuim verlagen is een gezamenlijk doel

Ook werknemers hebben last van ziekteverzuim van collega’s. Het werk moet namelijk nog steeds gebeuren, maar dan met minder handjes. Maak het verlagen van het ziekteverzuim een gezamenlijk doel waar iedereen voor gaat. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie