Hoe mogen we je helpen?

Op zoek naar een huis

Bent u of bijvoorbeeld uw kind op zoek naar een huis? Dan is onderstaand artikel voor u waarschijnlijk van belang.

 

Groot te kort aan woningen

Zoals u ongetwijfeld weet, is er in Nederland een groot te kort aan woningen. In de afgelopen jaren zijn er onvoldoende (betaalbare) woningen gebouwd. En vooral jongeren die nu op de woningmarkt komen, hebben het extra moeilijk. De woningen die wel te koop zijn, worden verkocht tegen prijzen waarvoor deze jongeren nu (nog) geen hypotheek kunnen afsluiten, omdat hun inkomen op dit moment te laag is. Ook de kans om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is in de meeste delen van Nederland heel klein. In de meeste gemeentes geldt voor een sociale huurwoning een wachtlijst van meerdere jaren.

 

Vrije sectorwoning als noodoplossing

Voor veel woningzoekenden is dan de enige optie te gaan zoeken naar huurhuis in de vrije sector. Dat woordje “vrij” klinkt misschien als iets positiefs, maar dat is niet. De kenmerken van een vrije sectorwoning zijn onder meer:

  • Geen maximale huurgrens
    De huurprijs van de woning is vrij. Er geldt geen maximale huurprijs.
  • Geen vastgestelde huurverhoging
    De verhuurder mag de huurverhoging zelf bepalen. Behalve als er in het huurcontract afspraken zijn vastgelegd over de huurverhoging.
  • Geen huurtoeslag
    Omdat de huur te hoog is, komen veel mensen meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Alle beetjes bij elkaar

In de vrije sector huurwoning betaalt u al snel een huur die (ruim) boven de € 1.000,- per maand ligt. Door heel zuinig te leven, lukt het dan om deze woonlasten op te brengen.

 

Een inkomen valt weg

Stel dat de huurwoning met moeite betaald kan worden op basis van twee inkomens en heel zuinig leven. Wat gebeurt er dan, als één inkomen wegvalt doordat een partner onverwacht overlijdt? Het coronavirus en de dagelijkse verkeersongevallen laten zien hoe kwetsbaar het leven is en dat het noodlot iedereen kan treffen. Hoe voorzichtig je ook bent.

 

De uitkomst voor de mensen in een dure huurwoning laat zich voorspellen: er is meestal geen recht op huurtoeslag en de huur kan van het overblijvende inkomen niet langer opgebracht worden! Naast het verdriet van het onverwacht wegvallen van een partner zal de achterblijvende partner vrij snel de woning moeten verlaten. Er is namelijk weinig perspectief dat de achterblijvende partner op korte termijn wel over voldoende financiële middelen gaat beschikken om de huur te betalen

 

Een biertje in de week

Het risico dat dit lot u treft is klein, maar de gevolgen zijn heel groot. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, kan er op een heel eenvoudige wijze financiële zekerheid worden geboden. Met zo’n verzekering krijgt de achterblijvende partner een kapitaal ter beschikking dat voorkomt dat de woning moet worden verlaten. Een paar feiten over de overlijdensrisicoverzekering:

  • Omdat het risico dat u (of uw partner) voortijdig komt te overlijden klein is, is de premie ook laag.
  • De verzekering kan op elk moment worden gestopt zonder extra kosten.

 

Hoe hoog is de premie? Dat hangt af van de leeftijd van de verzekerde (hoe jonger, hoe lager de premie) en het bedrag dat bij overlijden moet worden uitgekeerd. Een bijvoorbeeld: willen starters de zekerheid hebben dat bij een voortijdig overlijden van één van hen dat de achterblijvende partner een uitkering krijgt van bijvoorbeeld € 50.000,-? Dan kost dat ongeveer één biertje per week. Hiermee is de zekerheid gekocht dat in zo’n situatie de partner nog een aantal jaren in de woning kan blijven wonen.

 

Advies

Huurt u nu tegen een (te) hoge huurprijs? Of ziet u als ouder dat uw kind in zo’n situatie zit? Stel het dit keer dan niet uit, maar bel of mail ons. U krijgt van ons dan een goed voorstel en daarmee de mogelijkheid voor een financiële zekerheid in tijden waarin verdriet en zorgen groot zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-05-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie