Hoe mogen we je helpen?

Wat levert 2021 jou op (en wat gaat het je kosten)?

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een lastenverlaging aangekondigd voor het nieuwe jaar. Ondanks de coronacrisis zouden we er dus op vooruit moeten gaan. Maar klopt dat wel? In dit artikel bespreken we vijf zaken die in 2021 invloed hebben op jouw portemonnee.

Wat levert 2021 op?

1. Inkomstenbelasting iets omlaag

Werkenden met een middeninkomen gaan er volgend jaar gemiddeld ongeveer 1% op vooruit. Voor gepensioneerden is dit de helft. Dit komt  doordat de arbeidskorting voor werkenden omhoog gaat en het tarief van de eerste belastingschijf wordt verlaagd naar 37,10%. Daardoor houden werkenden netto iets meer over.

2. Hogere vrijstelling box 3-belasting

Het van belasting vrijgestelde vermogen van spaarders en kleine beleggers gaat in 2021 omhoog naar € 50.000. Heb je een fiscale partner? Dan hoeven jullie pas box 3-belasting te betalen als jullie vermogen meer is dan € 100.000.

3. Zorgverzekering duurder

De zorgpremie stijgt in 2021. Voor de basis zorgverzekering betaal je volgend jaar gemiddeld € 5 meer dan in 2020. Toch zijn er grote verschillen tussen zorgverzekeraars. Zo kost de goedkoopste (budget)verzekering ruim € 500 per jaar minder dan de duurste (restitutie)verzekering. Die laatste biedt je natuurlijk wel de mogelijkheid om naar de zorgverlener van jouw eigen keuze te gaan. Met de budgetverzekering zijn je mogelijkheden beperkter, tenzij je bijbetaalt.

4. Energiebelastingen gas omhoog

De energiebelastingen op gas gaan in 2021 omhoog, die voor stroom blijven vrijwel gelijk. Voor gas betaal je zo’n 3 cent per kubieke meter meer. Dat ga je trouwens alleen merken als je meer gas gebruikt dan gemiddeld. Dat komt omdat huishoudens per jaar € 31 energiebelasting kunnen terugkrijgen. Wil je weten wat jij ongeveer gaat betalen in 2021? Check het dan met de handige rekentool van Milieu Centraal.

5. Meer partneralimentatie

Als je partneralimentatie moet betalen, ben je elk jaar verplicht om het bedrag te verhogen. Vanaf 1 januari 2021 bedraagt deze zogenoemde indexering 3%. Je moet je ex-partner volgend jaar dus per € 100 partneralimentatie € 3 meer betalen dan in 2020. Met deze tool kun je snel uitrekenen hoeveel partneralimentatie jij in 2021 precies moet betalen.

Bij je aangifte inkomstenbelasting mag je de partneralimentatie aftrekken. Maar als je een inkomen hebt dat hoger is dan € 68.507, dan daalt de maximale aftrek. Over 2020 mag je nog 46% aftrekken, over 2021 nog 43%. Heb je een hoog inkomen, dan kost de partneralimentatie je volgend jaar dus 6% extra.

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze dan gerust. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van financiële zaken. Bel me dus even of stuur me een mailtje.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-11-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie