Hoe mogen we je helpen?

Slim lenen, hoe doe je dat?

Soms wil je iets kopen, maar heb je niet voldoende geld. Of je wilt niet al je reserves gebruiken. Je hebt dan twee mogelijkheden: of je ziet af van de koop, of je leent het geld.

Lenen kan op heel wat verschillende manieren. Vaak realiseren mensen zich niet eens dat het om een lening gaat. Bijvoorbeeld als ze iets kopen op afbetaling of hun creditcard gebruiken. Of wat dacht je van rood staan? Ook dat is een vorm van lenen!

Rood staan

Er zijn grote verschillen in de kosten van lenen. Zo betaal je voor rood staan meestal tussen de 10% en 14% rente aan de bank! Bizar hoog, zeker als je nagaat dat je zelf (bijna) geen rente meer krijgt over je spaargeld…

Op de pof

Een lening in de vorm van krediet bij een (web)winkel is vaak erg onvoordelig. Ook als je ‘op de pof’ koopt, loop je het risico dat je een hoge rente moet betalen. De maximale rente voor dit soort kredieten is door de overheid vastgesteld op 14%.

Creditcard

Bij creditcards is het vaak beter geregeld. Aan het einde van de maand wordt alles wat je met je creditcard hebt gekocht in één keer van jouw bankrekening afgeschreven. De creditcardmaatschappij schiet het geld voor en rekent geen rente.

Maar als het saldo van je rekening niet voldoet, sta je rood en betaal je alsnog veel rente. Datzelfde geldt als je niet rood mag staan op jouw rekening of de limiet al hebt bereikt. In dat geval heb je een schuld aan de creditcardmaatschappij. En je raadt het al: ook dan betaal je een hoge rente!

Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, is het daarom vaak interessanter om te onderzoeken of je een persoonlijke lening (PL) kunt afsluiten. Zo’n lening heeft een vaste looptijd van bijvoorbeeld twee, vijf of tien jaar. Een PL sluit je af tegen een vaste rente. Zo weet je meteen hoeveel je moet terugbetalen. Dat doe je trouwens meestal door maandelijks een vast bedrag over te maken aan de geldverstrekker.

Doorlopend krediet

Dit was vroeger een erg populaire vorm van lenen, maar vindt tegenwoordig minder aftrek. Dat komt vooral omdat je tegenwoordig over een persoonlijke lening in de meeste gevallen minder rente betaalt.

Hypotheek

Wil jij lenen om jouw huis te verbeteren of te verduurzamen? Dan kun je in sommige gevallen een (extra) hypotheeklening afsluiten. Voordeel is dat de hypotheekrente vaak lager is dan de leenrente. En in het gunstigste geval mag je de rente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting, waardoor je nog meer voordeel hebt.

Nadelen lenen

Er zitten ook nadelen aan lenen. Hoe je ook leent, je zult de lening altijd moeten terugbetalen. Met rente. Als je spaargeld gebruikt, betaal je dus minder voor je aankoop. En omdat spaargeld eigenlijk geen rendement heeft, ben je echt goedkoper uit.

Verder spelen leningen een belangrijke rol als je een hypotheek wilt afsluiten. Hoe meer je hebt geleend, hoe lager jouw maximale hypotheek.

Welke lening is het beste?

Wil je toch lenen en ben je benieuwd welke oplossing het meest geschikt is voor jou? Maak dan gerust een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur heb ik me gespecialiseerd in financiële zaken. Daardoor kan ik alles helder en overzichtelijk voor je op een rij zetten.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie