Hoe mogen we je helpen?

Besparen door bewust te leven

Acht van de tien Nederlanders hebben zich voorgenomen om in 2020 beter op hun financiën te letten. Geldt dat ook voor jou? In dit artikel heb ik een paar tips voor je op een rij gezet.

 

De meeste mensen willen dit jaar sparen (41%) en minder geld uitgeven aan dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben (36%). Dat blijkt uit een onderzoek dat Wijzer in geldzaken heeft gehouden. Maar hoe doe je dat precies?

Creëer inzicht

Als je wilt besparen, moet je weten wat je uitgeeft. Creëer dus allereerst inzicht in je financiën. Hoeveel inkomsten heb je? Welke vaste uitgaven heb je? Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor huur of hypotheek, energie, belastingen en verzekeringen. Noteer alles overzichtelijk in een spreadsheet of één van de vele digitale budgetplanners die je online kunt vinden.

Budgetteer

Nu je weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, kun je met het bedrag dat je overhoudt gaan budgetteren. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Maak ook een budget voor kleding en cadeautjes. Blijft er nog iets over? Dan kun je daarmee gaan sparen.

Vermijd impulsaankopen

Bedrijven willen je graag verleiden om iets te kopen. Supermarkten zijn hierin ware meesters. Hoe vaak ben jij niet thuisgekomen met iets wat je eigenlijk niet van plan was om te kopen? Als je dat wilt voorkomen, maak dan voortaan een boodschappenlijstje en houd je daaraan.

Bepaal concrete spaardoelen

Als je echt  wilt sparen, helpt het als je spaardoelen heel concreet maakt. Dus niet: ‘ik ga sparen, zodat ik over een paar jaar die verre reis kan maken’ maar: ‘Ik zet elke maand € 200 opzij, zodat ik over drie jaar € 7.200 heb om de reis mee te betalen’.

Maak potjes

Veel banken bieden de mogelijkheid om binnen een spaarrekening ‘potjes’ te maken. Zo kun je jouw spaargeld virtueel verdelen over je spaardoel(en). Bijvoorbeeld voor je kledingbudget, onderhoud van je huis, een buffer om tegenslagen mee op te vangen en reserveringen voor andere doeleinden. Dit kan nuttig zijn, omdat je spaargeld dan niet één grote pot vol is. Het voorkomt dat je denkt rijker te zijn dan je bent.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken. Ik help je graag verder.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie