Hoe mogen we je helpen?

Aflossingsvrije hypotheek probleem voor nabestaanden?

Een aflossingsvrije hypotheek op het huis is niet altijd problematisch, maar kunnen de kinderen de schuld na jouw overlijden dragen? 

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair door de lage maandlasten. Je lost niet af, dus de maandlasten over dit deel van de hypotheek zijn laag. Maar ook de aflossingsvrije hypotheek moet een keer afbetaald worden. En dat doe je dan pas na verkoop van het huis. Al mag je dan hopen, dat de verkoopwaarde hoger is dan de hypotheekschuld.

Bij overlijden van de huiseigenaren worden de kinderen eigenaar van de woning. En dus worden ze tevens 'eigenaar' van de aflossingsvrije hypotheek die daar op zit. De vraag is dan of de kinderen, met hun erfenis ook een probleem erven.....

Hoe hoog is de aflossingsvrije hypotheek?

Op een huis met een verkoopwaarde van 200.000 euro hoeft een aflossingsvrije hypotheek van 50.000 euro niet te zorgen voor financiële problemen bij de kinderen. Het huis kan namelijk verkocht worden met een flinke overwaarde. Als het huis een veel lagere waarde heeft, kan de aflossingsvrije hypotheek voor de kinderen wel een groot probleem vormen. (Hou hier ook rekening mee in de overweging wat je, tijdens leven, met de aflossingsvrije hypotheek doet. Want ook een relatief kleine hypotheek kan, bij een stijgende rente, voor hoge maandlasten zorgen.)

Alsnog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het probleem kun je deels ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Bij jouw overlijden kunnen de kinderen de uitkering dan gebruiken om (een deel van) de hypotheek af te lossen, of om gedurende een langere periode de hypotheeklasten te voldoen. Daarmee ontstaat dan voldoende ruimte om het huis in alle rust te verkopen.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd de oplossing. De verzekering keert namelijk alleen maar uit bij overlijden vóór de einddatum. Overlijdensrisicoverzekeringen kennen immers een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar. Bij het in leven zijn op de einddatum van de verzekering vervalt de verzekering zonder een uitkering. Goed om rekening mee te houden.

Zorg in ieder geval voor een financiële buffer

Een erfenis die volledig bestaat uit een eigen woning kan voor problemen zorgen. Ook als er overwaarde in het huis zit, moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten op te vangen tot het huis verkocht is.
Over de overwaarde van het huis kan bovendien erfbelasting verschuldigd zijn. 

Alles bij elkaar kan het verstandig zijn om zo'n aflossingsvrije hypotheek even goed tegen het licht te houden. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-06-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie