Hoe mogen we je helpen?

Zullen wij eens praten over uw hypotheek?

Zullen wij eens praten over uw hypotheek?

Heeft u een hypotheek voor de financiering van uw woning? Als dat het geval is nodigen wij u graag uit om met ons een afspraak te maken. Samen met u kunnen wij dan zorgen dat ook in de komende jaren uw hypotheek goed blijft passen bij uw situatie en. In dit artikel leggen wij uit waarom het belangrijk is dit soort gesprekken regelmatig met ons te hebben.

Ook uw hypotheek heeft onderhoud nodig

Bij het afsluiten van uw hypotheek is zo goed mogelijk gekeken naar uw persoonlijke situatie en wensen op dat moment. Ook is rekening gehouden met veranderingen in de jaren daarna die op dat moment voorzienbaar waren. Op het moment dat u bij de notaris zat sloot deze hypotheek prima aan bij uw situatie. Een hypotheek wordt vaak voor een hele lange periode afgesloten. In de jaren na het afsluiten kunnen zich allerlei veranderingen voordoen waardoor de hypotheek minder goed kan passen bij uw situatie. Het is dan ook verstandig om met enige regelmaat samen met ons te kijken of uw hypotheek nog steeds aansluit bij uw wensen en u voldoende profiteert van de actuele ontwikkelingen in de markt. In de gesprekken die wij met onze klanten hebben komen regelmatig een aantal situaties terug die om aanpassing van de hypotheek vragen. De meest voorkomende situaties lichten wij hieronder kort toe.

Profiteren van de lage rente

De hypotheekrente is op dit moment nog altijd heel laag. Sommige relaties betalen op dit moment een (veel) hogere rente. Het kan zijn dat het volgende moment waarop opnieuw de rente wordt vastgesteld (rentevastperiode) pas over enkele jaren plaatsvindt. Het risico bestaat dat op dat moment de hypotheekrente weer gestegen is. U kunt nadenken over de mogelijkheden om nu uw bestaande hypotheek open te breken en voor een lange periode, bijvoorbeeld 20 jaar, de rente op het huidige lage niveau af te spreken. Daarmee ontstaat zekerheid over de hypotheeklasten over een langere periode.

Verandering van inkomen

De ontwikkeling van het inkomen kan heel anders verlopen dan bij het afsluiten van de hypotheek was voorzien. Wordt het inkomen, bijvoorbeeld door ziekte of arbeidsongeschiktheid, lager, dan kunnen de hypotheeklasten (te) zwaar worden. Bespreek dit zo snel mogelijk met ons. Hoe eerder wij met u hierover mogen meedenken hoe meer alternatieven wij, eventueel samen met de geldverstrekker, kunnen bekijken. Zo kunt u wellicht betalingsproblemen voorkomen.

Verandering van samenstelling van gezin

De samenstelling van het gezin kan veranderen. Het gezin kan groter worden waardoor er misschien behoefte ontstaat aan een financiering voordeverbouwing van uw woning. Of partners beëindigen hun relatie. Ook dit laatste zal bijna altijd gevolgen hebben voor uw hypotheek In een gesprek met u bekijken wij graag de mogelijkheden.

Verhuur van de woning

Sommige klanten gaan voor hun werk een aantal jaren naar het buitenland maar willen hun woning aanhouden voor wanneer ze weer naar Nederland terugkeren. De wens kan dan zijn om over te gaan tot tijdelijke verhuur van de woning. Ook komt het regelmatig voor dat relaties een andere woning hebben gekocht zonder hun eigen woning al te hebben verkocht. Ook dan kan het de wens zijn om de woning tijdelijk te verhuren. In de meeste hypotheekcontracten is opgenomen dat verhuur van de woning is verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de bank. Wilt u uw woning tijdelijk verhuren? Dan bekijken wij met u de mogelijkheden en gaan voor u in overleg met de bank.

Aflossingsvrije hypotheek

Veel klanten hebben in het verleden een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Dit betekent dat tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente wordt betaald. Er wordt dus niets afgelost op de hypotheek. Maar aan het eind van de looptijd moet de hypotheek wel worden afgelost.

Veel klanten bouwen daarom, bijvoorbeeld via een beleggingsrekening, vermogen op om deze aflossing later te kunnen doen. Het is dan verstandig om periodiek te kijken of de vermogensgroei in lijn ligt met wat op de einddatum van de hypotheek nodig is. Er zijn ook relaties die op dit moment geen ‘spaarpotje’ hebben om de hypotheek later af te lossen. De gedachte kan dan zijn dat er op dat moment een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Soms kan dat inderdaad. Maar soms ook niet. Het is belangrijk hier tijdig over geïnformeerd te zijn.

Pensioen en hypotheek

Van veel klanten is het bekend dat hun hypotheek nog een tijdje zal doorlopen na hun pensioendatum. Bij de overgang van inkomen uit arbeid naar inkomen uit pensioen verandert er vaak veel. Bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. Ook komt het juist in die fase vaak voor dat er een einde komt aan de maximaal 30 jaar dat de hypotheekrente mag worden afgetrokken. De netto woonlasten zullen daardoor over het algemeen stijgen. Het is verstandig om bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar voor de beoogde pensioendatum te kijken wat de gevolgen van de ingang van dit pensioen is voor de betaalbaarheid van de hypotheek.

 

 

Duurzaam maken van de woning

Wij merken dat veel oudere klanten de wens hebben om in hun woning te blijven wonen. Dat kan vaak door het aanpassen van de woning aan de specifieke behoeften van ouderen. Ook merken we dat veel klanten maatregelen willen nemen om de woning energieneutraal te maken. Vaak is hiervoor een (tijdelijke) financiering nodig. Gelukkig kan dit vaak gerealiseerd worden.

Einde looptijd hypotheek

Op enig moment is het einde van de looptijd dan echt aangebroken. Rondom dat moment moet er echter vaak toch van alles geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan levensverzekeringen die verpand zijn. In overleg met onze klanten kunnen wij die formaliteiten voor hen verzorgen. Is de hypotheek op dat moment volledig afgelost dan dalen de woonlasten uiteraard fors. Is de hypotheek op dat moment echter niet volledig afgelost dan is het belangrijk tijdig te weten wat er dan moet gebeuren. Het is namelijk geen vanzelfsprekende zaak dat de bank uitstel van aflossing zal willen geven.

Onderhoud is belangrijk

De situaties die wij hierboven hebben beschreven zijn slechts voorbeelden die wij in onze adviespraktijk regelmatig tegenkomen wanneer wij met klanten een ‘onderhoudsgesprek’ hebben over hun hypotheek. Er zijn nog vele andere situaties die wij in dit soort gesprekken tegenkomen. Elke klant is uniek en dat brengt ook unieke vragen en problemen met zich mee.

Heeft u een hypotheek en is het alweer een tijdje geleden dat samen met u is gekeken of deze hypotheek nog aansluit bij uw persoonlijke situatie en wensen op dit moment? Dan gaan wij graag met u in gesprek. Wij lopen dan samen met u alle belangrijke punten weer door en bekijken waar wij uw hypotheek voor u kunnen verbeteren en voor u kosten kunnen besparen. In het gesprek met u bekijken wij welke mogelijkheden er zijn en hoe wij dit gaan inrichten. U weet dan ook direct met welke kosten u rekening kunt houden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-04-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie